Српска Истински Православна Црква сматра се неодвојивим делом Српске Православне Цркве и њеним канонским наследником након што су архијереји Српске Православне Цркве отпали од православне хришћанске вере, сарадњом са безбожном комунистичком влашћу, уласком у општење са новокалендарским расколницима (и новопасхалцима), и органским чланством у Светском савету цркава, које подразумева активно учешће у екуменистичким активностима са јеретицима и другим нехришћанским религијама, огрешујући се на такав начин о Правила светих Апостола, Васељенских и Помесних Сабора и Светих Отаца. У таквим ванредним условима Српској Православној Цркви је обновљен канонски епископат рукоположењем српског епископа од стране епископата Руске Истински Православне Цркве (Архијерејски Синод којим председава Његово високопреосвештенство архиепископ Тихон Омски и Сибирски), који имају Апостолско прејемство и Духовно наслеђе Руске Православне Заграничне Цркве и Руске Православне Катакомбне Цркве, а ове од Руске Православне Цркве пре Бољшевичке револуције.

среда, 30. октобар 2013.

Хиротонија преосвећеног Нектарија епископа Шумадијског


У недељу 14/27. октобра, на Утешитељеву, на дан празновања Светих Отаца VII Васељенског Сабора, Преподобне мати Петке Српске, а такође и новопрослављене Преподобне мати Екатерине Леснинске и Хоповске, обављена је хиротонија јеромонаха Нектарија у епископа.
Претходно вече, након празничне вечерње службе, обављен је чин наречење у епископа јеромонаха Нектарија, кандидата изабраног од стране Црквено-народног Сабора Српске ИПЦ. Јеромонах Нектарије је том приликом пред епископима изнео своје слово на наречењу.

Сутрадан по јутарњој служби, пред саму Литургију, обављен је чин исповедања вере и обећања архијерејског.
На свечаној архијерејској Литургији – којој је началствовао преосвећени епископ Акакије Утешитељевски, председник Архијерејског Савета Српске ИПЦ, уз саслуживање архијереја сестринске Руске ИПЦ на челу са високопреосвећеним господином Тихоном, Архиепископом Омским и Сибирским,председником Архијерејског Синода Руске ИПЦ – јеромонах Нектарије је хиротонисан у епископа Српске ИПЦ за епархију шумадијску.

После Литургији преосвећени владика Акакије је уз поучно слово предао архијерејски жезал новохиротонисаном епископу Нектарију.

Након честитања новохиротонисаном епископу, сви гости су се, по чудесно пријатном иготово летњем, сунчаном дану, укрепили трпезом љубави.