Српска Истински Православна Црква сматра се неодвојивим делом Српске Православне Цркве и њеним канонским наследником након што су архијереји Српске Православне Цркве отпали од православне хришћанске вере, сарадњом са безбожном комунистичком влашћу, уласком у општење са новокалендарским расколницима (и новопасхалцима), и органским чланством у Светском савету цркава, које подразумева активно учешће у екуменистичким активностима са јеретицима и другим нехришћанским религијама, огрешујући се на такав начин о Правила светих Апостола, Васељенских и Помесних Сабора и Светих Отаца. У таквим ванредним условима Српској Православној Цркви је обновљен канонски епископат рукоположењем српског епископа од стране епископата Руске Истински Православне Цркве (Архијерејски Синод којим председава Његово високопреосвештенство архиепископ Тихон Омски и Сибирски), који имају Апостолско прејемство и Духовно наслеђе Руске Православне Заграничне Цркве и Руске Православне Катакомбне Цркве, а ове од Руске Православне Цркве пре Бољшевичке револуције.

петак, 3. јануар 2014.

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА 2013.


СРПСКА ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА 2013.

Архијерејски Савет СИПЦ
под председавањем г. Акакија,
Епископа Утешитељевског



Свим верним чедима Светосавске Цркве
честитамо велики и радосни празник Рођења Христовог:
МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

„Јер се, нас ради, као Детенце мало, роди предвечни Бог“.
(одломак Божићног кондака)

Сваког Божића са великом духовном радошћу слушамо предивни празнични кондак „Дјева данас...“ , али последње речи овог кондака хришћанску душу некако посебно дубоко потресу:  „Јер се, нас ради, као Детенце мало, роди предвечни Бог“.
Ове речи подсећају нас на вечну истину да је Бог нас ради постао човек, али и да човек може да постане Бог по благодати. То је почетак велике тајне спасења, и уједно тајне побожности, која нам говори о неизрецивој Божанственој љубави ка роду људском, о неизрецивом, неспознатљивом, невидљивом и несхватљивом Богу који се на земљи јавио у телу (1.Тим.3,16). Та неизрецива љубав узрок је највећег Божијег чудада је Исус Христос, Сведржитељ, Син Божији, друго Лице Свете Тројице, ради нас људи и ради нашега спасења сишао са небеса, оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек.
Заиста, видети Бога у телу најбожанственије је чудо!
Оваплоћени Христос обожио је људску природу спојивши је са Својом Божанском. Сједињујући тако две одвојене природе – Божанску и људску – у Својој Личности, Он је савладао непремостив јаз који је човека одвајао од Бога. Све ово је премудро и човекољубиво учињено ради могућности обожења следбеника Христових, обожења по благодати.
Јер људски род је, уз помоћ змије-човекоубице  био гурнут у страшни бездан безакоња и смрти. Због препреке греха, човек није могао да прими и задржи благодат Божију у себи. Зато је Христос, пошто је својим оваплоћењем савладао препреку природе, сада требало да поруши и преостале препреке. То ће учинити Својом смрћу и васкрсењем. Како каже свети Никола Кавасила, Христос је срушио три зида која су човека одвајала од Бога: зид природе Својим оваплоћењем, зид греха Својом смрћу, и зид смрти Својим Васкрсењем.
Данас, на Божић, предајемо се неизрецивој радости овог великог и превеликог догађаја. Данас нам се роди наш Спаситељ – распета Љубав! Немојте се чудити оваквом изразу, јер Љубав није само атрибут Божији него и име Божије – једно од Његових имена – и суштина бића Божијега. Отуда је и речено: „Бог је љубав“. Отуда и овај израз РАСПЕТА ЉУБАВ, јер се љубав Христова, која превазилази сваки разум, пројављује понајвише кроз Његову добровољну смрт на крсту. Та распета Љубав се ради нас оваплотила, да бисмо уместо проклетства добили благослов, изгубљену благодат Духа Светога, као средство нашег сједињења са Богом, као извор сваке радости још овде на земљи, и вечног рајског блаженства на небесима.
Ето о каквој нам и коликој љубави Божијој, и каквом и коликом богатству непролазних дарова на Рођењу Христовом, говори Црква: „Јер се, нас ради, као Детенце мало, роди предвечни Бог“.
Молитвама Богородице нека то богатство постане наше истинско наследство. И да немамо никаквог удела у проклетству које је Бог ставио на Адама и Еву, а кроз њих и на цео род људски. Нека благодат Светога Духа, коју смо добили и добијамо кроз свете спасоносне Тајне Цркве, засија у нама и својом Божанском светлошћу уништи сваку таму грехова и страсти наших, и да нам помогне да ревносно, до нашег последњег даха, испуњавамо јеванђелске заповести Христове, а посебно оне две најосновније – заповести љубави и смирења, без којих нема истинске вере, истинског хришћанског живота и спасења. Нека ова благодат Светога Духа буде средство нашег непрестаног сједињавања са оваплоћеном ЉубављуХристом, и извор вечне божанске радости овде и у будућем веку, у Небеском Царству Христа Бога нашега, Рођеног од Пречисте Дјеве Марије ради нас људи и нашега спасења. Амин.
У тој божанској радости, желимо свим верним чедима Светосавске Српске Цркве срећну наступајућу 2014. годину, са вером и надом да ће бити благословена, да ће донети духовни препород свакој људској души, и нашем народу у целини. Тај духовни препород могућ је само кроз покајање и саборно учешће свих нас у Телу Христовом, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави, а спасоносно благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову. Нека рођени од Дјеве Господ зато благослови и нашу свештену борбу за препород и напредак наше Отачаствене Цркве, која се попут Витлејемског Богомладенца нашла у смиреним јаслама катакомбног служења Богу и српском народу.
Са таквим молитвеним жељама, призивајући благослов Божји на све вас, још једном вас све поздрављамо светосавским Божићним поздравом:

МИР БОЖЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ!


Утешитељево, о Божићу 2013. године

Ваш
и молитвеници пред Витлејемским Богомладенцем,

+Епископ
утешитељевски АКАКИЈЕ

+Епископ шумадијски НЕКТАРИЈЕ