Српска Истински Православна Црква сматра се неодвојивим делом Српске Православне Цркве и њеним канонским наследником након што су архијереји Српске Православне Цркве отпали од православне хришћанске вере, сарадњом са безбожном комунистичком влашћу, уласком у општење са новокалендарским расколницима (и новопасхалцима), и органским чланством у Светском савету цркава, које подразумева активно учешће у екуменистичким активностима са јеретицима и другим нехришћанским религијама, огрешујући се на такав начин о Правила светих Апостола, Васељенских и Помесних Сабора и Светих Отаца. У таквим ванредним условима Српској Православној Цркви је обновљен канонски епископат рукоположењем српског епископа од стране епископата Руске Истински Православне Цркве (Архијерејски Синод којим председава Његово високопреосвештенство архиепископ Тихон Омски и Сибирски), који имају Апостолско прејемство и Духовно наслеђе Руске Православне Заграничне Цркве и Руске Православне Катакомбне Цркве, а ове од Руске Православне Цркве пре Бољшевичке револуције.

четвртак, 24. септембар 2020.

Обавештење о успостављању евхаристијског општења између СИПЦ и РПЦЗ

 


Милошћу Божијом, 18. септембра 2020. год., одржани су телекомуникациони преговори представника Српске Истински Православне Цркве и Руске Православне Цркве Заграничне.

Са стране СИПЦ узели су учешће епископ Акакије, председавајући СИПЦ и иг. Ефросинија (Молчанова). Са стране РПЦЗ присуствовали су: Ариепископ Андроник, Архиепископ Софроније, епископ Андреј, протојереј Никита (Григорјев), Јуриј Лукин и Марк Котљаров.

Са великом радошћу и благодарношћу Богу, објављујемо, да су наши преговори завршени заједничком одлуком о успостављању евхаристијског општења међу нашим Црквама.

Још 2018. године, 9-10. новембра, на преговорима у Паризу, обе стране су се увериле, да не постоје озбиљне препреке за остварење јединства и изразили су жељу за успостављањем међусобног општења. Сада се та жеља испунила. Несумњиво, ово уједињење ће за све наше верујуће бити велика радост и ободрење у ово тешко садашње време.

Живимо у време великих апокалиптичних промена, када су силе зла у свету почеле деловати са неуобичајеном агресивношћу, скоро нескривајући своје планове успостављања антихристовог новог светског поретка.

Изгледа, да почиње свеобухватна офанзива за завршно поробљавање човечанства, његовог потпуног обезбожења и обезчовечења, да би се сломљеног духа, оно поклонило антихристу.

Ситуација у свету нас обавезује да збијемо редове истински православних хришћана ради снажнијег и делотворнијег супротставаљања злу . Истомишљене православне снаге потребују уједињење ради заједничког сведочења православне истине.

Ове године обележавамо важан јубилеј, 100-годишњицу оснивања Руске Православне Цркве Заграничне. Сматрамо тај догађај важним не само за руско, већ и за целокупно васељенско православље, и посебно за Српску Цркву.

РПЦЗ је по промислу Божијем, постала главна носитељка идеје противљења тајни безакоња и великој апостасији (2. Сол. 2). У тами апостасије, она је, слично светионику, показивала пут ка Истинском Православљу као ка сигурном пристаништу и утврђењу истине (1. Тим. 3:15).

Пошто је Загранична Црква на почетку свог историјског пута основана и развијена у Краљевини Југославији, сматрамо прикладним и смисленим, да уз заједничко прослављање 100-годишњице јубилеја РПЦЗ, наше црквено општење почне у Србији. Ако Бог да, делегација РПЦЗ ће с тим циљем доћи у Србију.

Прослава ће почети посетом гробу блаженог митрополита Антонија (Храповицког) и других светих места, везаних за делатност РПЦЗ у Србији, а завршиће се торжественим саслуживањем клира СИПЦ и РПЦЗ у недељу 28/11. септ./октобра, на дан обретења моштију светог Јована Шангајског, у Светодуховском саборном храму при епископији Утешитељевској.

Молимо наше сапастире и њихову богољубиву паству да узнесу молитву ка Господу за остварење овог богоугодног дела.

СИПЦ: Епископ Акакије, Епископ Нектарије

РПЦЗ: Архиепископ Андроник, Архиепископ Софроније, Епископ Андреј

Објава на сајту РПЦЗ, ОВДЕ