Српска Истински Православна Црква сматра се неодвојивим делом Српске Православне Цркве и њеним канонским наследником након што су архијереји Српске Православне Цркве отпали од православне хришћанске вере, сарадњом са безбожном комунистичком влашћу, уласком у општење са новокалендарским расколницима (и новопасхалцима), и органским чланством у Светском савету цркава, које подразумева активно учешће у екуменистичким активностима са јеретицима и другим нехришћанским религијама, огрешујући се на такав начин о Правила светих Апостола, Васељенских и Помесних Сабора и Светих Отаца. У таквим ванредним условима Српској Православној Цркви је обновљен канонски епископат рукоположењем српског епископа од стране епископата Руске Истински Православне Цркве (Архијерејски Синод којим председава Његово високопреосвештенство архиепископ Тихон Омски и Сибирски), који имају Апостолско прејемство и Духовно наслеђе Руске Православне Заграничне Цркве и Руске Православне Катакомбне Цркве, а ове од Руске Православне Цркве пре Бољшевичке револуције.

петак, 23. мај 2014.

ИСТИНСКО ПРАВОСЛАВЉЕ ШИРОМ СВЕТА ЗА ПОМОЋ ПОПЛАВЉЕНОЈ СРБИЈИ


Српска Истински Православна Црква
Хуманитарна акција
ИСТИНСКО ПРАВОСЛАВЉЕ ШИРОМ СВЕТА
ЗА ПОМОЋ ПОПЛАВЉЕНОЈ СРБИЈИ

Блажењејшим поглаварима Истински Православних Цркава,
Архиепископима, Митрополитима и Епископима

АПЕЛ ЗА ПОМОЋ
жртвама великих поплава у Србији

Ноје пусти голубицу да би видео је ли опала вода са земље.
И врати се к њему голубица, и гле, у кљуну јој лист маслинов...
И тако позна Ноје да је опала вода са земље.
(1 Мој. 8: 8-11)
Српска Истински Православна Црква шаље апел свим Помесним Истински Православним Црквама да преко својих Свештених Синода, епархија и парохија прикупе помоћ за многобројне жртве до сада незапамћених поплава у Србији и Републици Српској.
Као што вероватно знате, наш народ је задесила највећа несрећа у последњих сто година. Делови Србије и Републике Српске погођени су незапамћеном катастрофом. Многи градови и села су поплављени, десетине хиљада људи је за стално или привремено остало без својих домова. Евакуисани су и пребачени у центре за привремени смештај. Напустили су своје домове не поневши ништа осим гардеробе на себи. Надолазеће воде, бујице и клизишта уништиле су њихове домове, имања, оранице и стоку. Иако држава Србија и српски народ чине све што је у њиховој моћи како би задржале катаклизмичну ситуацију под контролом, свака па и најмања помоћ више је него добродошла. И многе официјелне православне и инославне цркве показале су велику солидарност и спремност да покрену акције сакупљања помоћи жртвама поплаве.   
Ваша Блаженства, Високопреосвештенства и Преосвештенства, били бисмо изузетно благодарни ако би се Истинско Православље широм васељене одазвало на наш апел и прикључило акцији помоћи жртвама катастрофалне поплаве, уплатом новчаних средстава на рачун који ће се користити за директну помоћ најугроженијима на лицу места, у организацији Српске Истински Православне Цркве. За новчана средства која прикупимо овом акцијом организоваће се куповина основних дуготрајних и конзервираних намирница, пијаће флаширане воде, неопходних лекова, дечијих пелена, препарата за хигијену и дезинфекцију и свега осталог томе сличног, што ће групе наших верника волонтера, предвођене свештенством, предавати најугрожнијим грађанима Србије и Републике Српске који су ових дана били погођени катастрофалним поплавама.
Молимо Вас и за усрдне молитве Ваших цркава за умилостивљење Господа према многострадалном народу нашем да Благи и Човекољубиви Бог буде милостив и предусретљив, да одврати сваки гнев уперен на нас, и избави нас од блиске и праведне своје претње, и да нас помилује.   
Ваша братска помоћ за Србију не само да ће бити она маслинова гранчица Нојеве голубице која ће у овом тренутку нашем многострадалном народу олакшати патњу и пружити наду, него ће му уједно, као какав појас за спасавање, донети спознају да је мистична Нојева баркаИстински Православна Црква уз њега, и да му је духовно избављење од потопа великог отпадништва ту, на дохват руке.

6/19. 5. 2014.                                                                           Смирени Акакије, епископ Утешитељевски
председник Архијерејског Савета
Српске Истински Православне Цркве